Az élőhely…

A siker 3 dolgon múlik – az élőhelyeken, etetés és itatás és a ragadozók gyérítése. Ha ezen dolgok közül csak az egyiket figyelmen kívül hagyjuk, a siker elmarad.

Az élőhelyek megőrzése vagy javítása érdekében, hogy a lehető legtöbb faj számára kínálhasson „életteret”. Az, hogy „csak” a vadászható vadfajokra korlátozódik, rövidlátó és nem hatékony. A hiányosságok kompenzálásához a nagy képet kell látni. Kis dolgokkal nagy sikereket lehet elérni! Az utak, még ha csak a fű marad is – otthont kínálnak különféle élőlényeknek. A cél kis biotópok létrehozása kell, hogy legyen az élőhely javítás érdekében!

A klímaváltozás miatt egyre markánsabbak a tavaszi száraz időszakok és a fagyos időszakok kitolódása, ami azt jelenti, hogy nincs, vagy elégtelen a szaporodási, növényborítottság. A nyári hónapokban csapadék szinte alig van, ami általában nagy vízhiányt eredményez.

A kombájnok régebben 2-10% gabonát hagytak aratáskor maguk után. A mai új gépek gyakorlatilag veszteség nélkül működnek.

Élőhelyek létrehozására az akg zöldugar és az akg méhlegelő nyújthat egy jó megoldást. 

Itatásban egy egyszerű és viszonylag olcsó megoldás segíthet. Leírás itt: https://vadvilag.eu/aprovad-itato/
Etetésben a spirál etető lehet egy jó megoldás: Leírás itt: 
https://vadvilag.eu/spiral-aprovad-eteto/

A földtulajdonos rendelkezik a legnagyobb befolyással a fejlesztésekhez. Mindenképpen törekedni kell a vele való együttműködésre, itt a “win-win szituáció” kell a biodiverzitás serkentése vagy megőrzése érdekében.
Tegyünk meg mindent amit tudunk hogy az unokáink is láthassák azt a csodát amit a természet ad.

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük