Céljaink

A Vadvilág-élőhelyrehabilitáló Alapítvány elsődleges célja a túlnyomórészt földhasználók által rendelkezésére bocsátott mezőgazdasági területeken olyan élőhelyi feltételek – évelő fűmagkeverékekkel vetett vadvédelmi sávok, vadlegelők, vadföldek – kialakítása, amelyek egész évben részint táplálékot, részint pedig búvóhelyet biztosítanak az ilyen élőhelyet igénylő fajoknak. Elhivatottságunk a hazai fauna egésze – de ezen belül kiemelten a vadászható fajok – iránti rajongásunkból fakad, emellett élénken érdeklődünk az újszerű, hazánkban eddig nem elterjedt megoldások kipróbálása iránt. Tapasztalatainkat a jövőben meg is fogjuk osztani, hogy a hozzánk hasonlóan gondolkodó, tenni akaró természetkedvelők, földhasználók illetve vadgazdálkodók meríthessenek belőlük. Munkánk során:

  • partneri viszonyt alakítunk ki a projektjeink számára földterületet biztosító gazdákkal;
  • szakértőkkel konzultálva minden esetben egyedileg, az adott talaj típusához összeállított, optimális magkeverékekkel dolgozunk;
  • ahol lehetőség nyílik erre, különböző cserje- és fafajokkal kísérletezünk, hogy megtaláljuk a legjobb fészkelő helyet és – az év nagyobb részében – megfelelő táplálékot biztosító növényfajokat az adott talajtípushoz.

Vadászokként, illetve a vadgazdálkodás, a vadászat iránt elkötelezett, természetszerető állampolgárként hisszük, hogy az általunk kitűzött célokat csakis komplex ökológiai szemlélettel lehet megvalósítani. A vadászható fajok – esetünkben elsődlegesen apróvadfajok – számára megteremtett feltételek egyben számos védett állatfaj számára is legalább ugyanannyira kedvezőek, így tevékenységünk a természetvédelem céljait is közvetlenül szolgálja. Tapasztalataink és kutatások alapján más fajok mellett énekesmadarak is egész télen táplálkoznak az ilyen területeken fellelhető apró magokkal. Emellett nem elhanyagolható szempontnak tartjuk a klímavédelemhez való hozzájárulást. Egyes, számos állatfaj szempontjából kívánatos fafajok telepítése – például a fehér eperfáé – ugyanis a tekintélyes levéltömeg révén hozzájárulhat a Magyarország Kormánya által 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv megvalósulásához is.

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük