Vadföld vetőmag

Az apromag.hu -val összeraktunk egy változatos vadföld keveréket. Évelő fajokból áll, vagy magpergéssel felújítja magát. Az elmúlt években tapasztalható enyhe telek miatt szinte egész éven át biztosít zöldtakarmányt vadjaink számára. Sok vadföldkeverékben van gyorsan növő egy nyári növény, ami a tapasztalatok alapján túl gyorsan oda vonzza a nagyvadat, ami a lassan növő pillangósokat kitapossa és visszarágja annyira, hogy nagy foltokban kipusztul. (Csak nagyvadas területen okoz ez gondot) Figyeltünk arra is, hogy a legtöbb esetben a létező legrosszabb minőségű földet adják oda vadföldnek. Homokos, gyenge minőségű talaj is jól fejlődik a növénykeverék aszályos időben is (első év után). A pillangós fűkeverékkel együtt jó zöldtakarmányt és búvóhelyet biztosít vadjaink számára. Természetvédelmi értéke nagy, rovarvilága gazdag, méhlegelőként is üzemel, emellett az énekesmadarak is látogatják és csipegetik a porszem méretű magokat.

Gondozása szakaszos szárzúzás: Így mindig van frissen sarjadó magas tápértékű zöldtakarmány és búvóhely a vad számára. Az elöregedett növények tápértéke és íze is romlik, semmi nem fogyasztja szívesen. Mindig legyen magas elöregedett búvóhelynek alkalmas terület a vadföldön és friss zsenge növényeket biztosító is.
Vadkár csökkentő hatása is csak akkor van egy vadföldnek ha ízletesebb falatokat kínálunk a vadnak mint a kultúrnövény. Legoptimálisabb ha a mezőgazdasági kultúra szélében végig húzódik egy vadvédelmi sáv. 5 méter szélességtől nagyban tudja minimalizálni a vadkárt is.
Sok kisebb vadföld többet ér mint egy nagy terület.

Nem elég parlagon hagyni a területet, ez 30-50 évvel ezelőtt még működhetett és jó vadföldet hozott létre. Mára annyira kiürültek a földek magbankjai hogy néhány invazív faj lepi el a parlagon hagyott területeket.

Az alapítvány pénzügyi kereteihez mérten továbbra is probál ultrahangos vadriasztót osztani és ha lehetőség nyilik rá vadföld vetőmagot is.

Vetőmagok itt megvásárolhatóak: Vadföld pillangós keverék , vadföld fűkeverék

Menyhárt Zoltán +36704184127

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük