Gépi kaszálás kertelés nélkül

Kedves Olvasók!Elgondolkoztam azon, hogy mennyi, de mennyi veszély fenyegeti az apróvadat születése pillanatától kezdve, rövid életén keresztül és – optimális évben is – csupán a veszteség kisebb része az, ami a vadászat útján az ember irányában „hasznosul!”  A tőlünk teljesen független éghajlati tényezők hatásairól már – nem is olyan régen – írtam, ez ellen tenni nem tudunk, kárt okozó hatásait csupán kis mértékben tudjuk csökkenteni. Hasonlóképpen tehetetlenek vagyunk a védett – és állományi létszámában a felső határt soha el nem érő, ezért az idők végezetéig védett – szárnyas és szőrmés ragadozók kártételével szemben! Az engedélyezett dúvadfajokat kötelező lenne ugyan gyéríteni, ám a vadászatra jogosultak ezirányú tevékenysége között még a zongorázni nem tudók is simán- még talán nem is kézzel! – játszanák a különbséget! Igazi Isten- csapása – és nem nagy öröm – egy ilyen „pufferterület” szomszédjának lenni, mert alig győzöd kigazdálkodni a szomszédságból jövő dúvad elejtésére kifizetendő dúvadpénzt- habár a saját területed jóformán mentes a kártevőktől…  Akármerről is kerülgetem – mint a macska a forró kását – nem tudok más következtetésre jutni, mint arra, hogy a legnagyobb veszély az apróvadra maga az ember! Tudomásul kell – nekünk vadászoknak .- venni, hogy a mezőgazdaság érdekei, haszna, ereje megelőzik a vadgazdálkodás hasonló paramétereit. Felesleges keseregni már ezen, vagy ezt a tényt állandóan –minden létező fórumon – felemlegetni! Meg kell tanulni az erősebb, a nagyobb mellett ÉLNI és LÉTEZNI! Talán még a gazdák közül is sokan elismerik azt, hogy a szakszerűtlen vegyszerezés, műtrágyaszórás, a nagy teljesítményű gépek káros hatással vannak az apróvadra! Főleg akkor, ha mindezen eszközök, gépek, munkafolyamatok a szabályokkal, a törvénnyel , az előírásokkal ellentétesen vannak használva! Már több alkalommal leírtam és most is szeretném nyomatékosítani, hogy hiába van egy kitűnő, előremutató, minden érdekeltre nézve hasznos jogszabály, ha a gyakorlatban az ég adta világon semmi sem valósul meg belőle, mert az érdekeltek a végrehajtást elszabotálják! Azért is  van jócskán példa arra, hogy – az amúgy kitüntetett figyelemmel kezelt -gazdálkodó nagy ívben tesz arra, amit a törvényi előírások részére KÖTELEZŐEN előírnak! Ezek egyike a kaszálógépekre vonatkozó rendelkezések – általánosan és szinte mindenhol  történő  – semmibe vétele! A legnagyobb tisztelet hangján kell szólni arról a gazdálkodóról, aki a kaszáló gépére felszereli a vadriasztót és az előírt sebeséggel végzi a munkáját! Sajnos a többség nem ilyen! Tanulmányozzuk figyelmesen a fotón látható gépet és a rá szerelt „fűkasza- rendszert!” 

  Ugyan hová sikerül majd felszerelni a – törvény által megkövetelt! –vadriasztót? És képes lesz majd a vezetője tartani az előírt haladási sebességet? Hiszem, ha látom…! Volt alkalmam egy ilyen – majd 15 méter munkaszélességű – monstrum hatásait a gyakorlatban vizsgálni és kijelenthetem, hogy MINDEN útjába eső élőlényt (őzgidát, hasznos apróvadat, talajon fészkelő védett madarat, kígyót-békát, tücsköt-bogarat) ledarált! Sűrűn az égre meredő tekintettel csupán egyetlen kérdést tettem fel: „ugyan hol vannak ilyenkor – a máskor hiperaktív –természet-állat-madár stb.„védők?” A kényelmes fotelből vagy a szép, széles íróasztal mellől „védeni a természetet” – valljuk be- jó hangos ugyan, de nem sok gyakorlati eredménnyel kecsegtet! Próbálják meg talán inkább a terepen, a gyakorlatban. Ott nehezebb igaz, de lenne is eredménye! Egyetlen fotót mellékelek csupán a kaszálásról, azzal, hogy minden élőlény hasonló sorsra jutott, mint a képen látható, védett mezei pacsirta!

 Nincsen védekezési lehetőség? – kérdezné az olvasó. Ekkora munkaszélesség és sebesség mellett a hagyományos láncos vadriasztó felszerelése semmi eredménnyel nem jár! Még szerencse, hogy tőlünk Nyugatra kitaláltak és a gyakorlatban már évek óta eredményesen is alkalmaznak egy olyan vadriasztó készüléket, ami – a jelenlegi tudásunk szerint – védelmet ad a növényzetben megbúvó emlős és madárfajoknak. Ez pedig az ultrahangos vadriasztó készülék. A készülék bármilyen traktorra felszerelhető (FIGYELEM! Az apróvadban a – kaszálásokon kívül – a legnagyobb kárt okozó tavaszi talaj símítózáskor vagy a zöldítések éjszakai tárcsázásakor is használható!!), egyáltalán nem drága, egyik gépről a másikra átszerelhető és rendkívül hatásos! Egy átlagos vadászterületre 10-12 darab bizonyára – indulásra – elegendő és minden vadászatra jogosult hatni tud arra, hogy a földhasználók ezt az ingyen kapott készüléket használják is!

Rendkívül fontosnak tartom azt is, hogy az évente „szokásos” vadgazdálkodási pályázati lehetőségek közé a Vadászkamara Vadgazdálkodási Bizottsága ezt a nagyszerű vadvédelmi eszközt – mint pályázható lehetőséget – beillessze! Kiemelten fontos lenne azon Nemzeti Parkok – vagy egyéb fokozott védelem alatt álló területek – esetében, ahol egy adott faj a kiemelt gondoskodás alanya! Pl. túzok, haris stb.fészkelő területek! Amennyiben ezek az intézkedések megtörténnek, akkor meggyőződésem, hogy szintet lépünk előre az élőhely, illetve az élővilág védelmében! Vadászüdvözlettel! Farkas László Imre

Válaszolj

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük